Skip to content

Menu

De kasteeltuin

 • 22 december 2022
 • 22 oktober 2023
 • Kasteel Helmond

De kasteeltuin

door de eeuwen heen

Al bijna 700 jaar lang staat Kasteel Helmond, de grootste waterburcht van Nederland, in het hart van de stad. Het stadskasteel veranderde van functie door de eeuwen heen, net als zijn kasteeltuin. Ooit vervulde de grond om het kasteel vooral de rol van agrarisch buitenverblijf en moestuin. Later werd het een siertuin voor de rijke en adellijke kasteelbewoners. Al meer dan 100 jaar is het een stadspark, open voor iedereen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en Vlisco.

Bloemen van Linda Nieuwstad in de kasteeltuin

Bloemen van Linda Nieuwstad in de kasteeltuin

Levensgrote bloemstillevens

In de tentoonstelling ‘omlijsten’ we het rijke verleden van het kasteel en de tuin met het hedendaagse werk van beeldend kunstenaar Linda Nieuwstad. Haar levensgrote bloemstillevens, gebaseerd op historische bloemportretten uit de zeventiende eeuw, zijn vaak gemaakt van restmateriaal als vrachtwagenzeil en wollen dekens. Het werk van Linda Nieuwstad heeft een imposant karakter maar gaat veelal over vergankelijkheid en kwetsbaarheid.

Linda Nieuwstad staat bij haar werk Koolroos. Foto: Etienne Oldeman.

Linda Nieuwstad bij haar werk Koolroos. Foto: Etienne Oldeman

Samenwerken met inwoners

Als knipoog naar de bloemen die vroeger rondom het kasteel bloeiden, maakt Linda Nieuwstad een nieuw bloemstilleven van de stoffen van Vlisco, beroemd om de kleurrijke Dutch Wax Prints die geliefd zijn in West-Afrika. Dat doet Linda in samenwerking met inwoners van Helmond. Het resultaat komt tot bloei in diverse fasen tijdens de tentoonstelling.

Biografie van een waterburcht

De reis door de kasteeltuin van Helmond waarbij heden en verleden samensmelten, is mede mogelijk gemaakt door diepgravend onderzoek in 2021. Al deze nieuw opgedane kennis is uitgegeven in het boek ‘Biografie van een waterburcht’ (auteur Wies van Leeuwen, uitgegeven door WBooks) dat dit jaar is verschenen en te koop in de kasteelwinkel.

 

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kunsthal Helmond

  Locaties

  Ga naar Kunsthal Helmond