Skip to content

Menu

Het kasteelverhaal

 • 1 januari 2016
 • 1 januari 2099
 • Kasteel Helmond

Het kasteelverhaal

De kasteelbewoners

Kasteel Helmond bestaat bijna 700 jaar. Het is de grootste waterburcht van Nederland. De houten voorloper van het kasteel was het Oude Huys, dat lag iets verder dan de locatie van het huidige kasteel. Hier zwaaide de machtige Maria van Brabant (1189-1260) de scepter. Zij was de dochter van de Hertog van Brabant en betekende veel voor de stad als invloedrijke kasteelvrouwe. Van haar houten burcht maakte ze een centrum van cultureel en hoofs leven waar dichters en notabelen verbleven. Ook werd ze voor korte tijd keizerin van het Heilige Roomse Rijk via haar huwelijk met keizer Otto IV en hertrouwde ze later met graaf Willem I van Holland.

Adellijke families

Kasteel Helmond werd gebouwd in begin van de veertiende eeuw. Dat het kasteel in Helmond op de huidige plek werd gebouwd, kwam door een ruil van grond met leenheer Jan van Berlaer en de Hertog van Brabant. Vier adellijke families hebben voor eeuwig hun naam verbonden aan het kasteel, dat door overerving werd doorgegeven aan de volgende familie: Jan van Berlaer, Joost van Cortenbach, Albert Joseph van Arberg en Carel Frederik Wesselman van Helmond. Het zijn enkele namen van voorname figuren die de waterburcht hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is: een kasteel van de stad.

Het kasteelverhaal
Kasteel Helmond kent een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1325. Het begon zijn bestaan als verdedigingsburcht bestuurd door kasteelheer Jan III van Berlaer. Het robuuste gebouw lijkt eeuwenlang onoverwinnelijk. Tot een enorme brand in 1549 het kasteel grotendeels verwoest. Eenmaal opgebouwd door kasteelheer Joost van Cortenbach is het veel luxer.

Tekening van Kasteel Helmond in zijn beginperiode

Het kasteel in zijn beginperiode

Als de 32-jarige Albert Joseph van Arberg trouwt met Isabella Félicité van Cortenbach, is hij de nieuwe kasteelheer. Zij is dan nog maar een meisje van 9 jaar. Een heel gelukkig huwelijk is het niet. Niet alleen om het grote leeftijdsverschil maar ook om het karakter van Albert die bekend staat als een opvliegend en autoritair man. Het kasteel is inmiddels een vorstelijk woonverblijf geworden waar je mee kunt pronken. Alleen zijn de pas getrouwde Albert en Isabella er bijna nooit.

De Utrechtse muntmeester Carel Frederik Wesselman koopt het kasteel in 1781. Zeer waarschijnlijk levert hij zo zijn bijdrage aan de kwakkelende economie in de Zuidelijke Nederlanden. De heerlijkheid Helmond beschikt over niet alleen een kasteel maar ook over veel grond. Wesselman verdient geld in de handel, ook richt hij een weefstoffenfabriek op. Dat de Zuid-Willemsvaart direct naast het kasteel is aangelegd, is mede dankzij hem. De nazaten van Carel I zetten zich in voor de stad. Mede hierom wordt de familie in 1841 in de adelstand verheven door koning Willem II.

Woonkamer in de tijd van Wesselman van Helmond

Zo zag de woonkamer eruit in de tijd van de laatste kasteelheer Wesselman van Helmond

Groep bouwpersoneel

Het kasteel wordt verbouwd!

De weduwe van kasteelheer Carel Frederik IV Wesselman van Helmond, verkoopt het bezit officieel in 1921 aan de gemeente Helmond. Het kasteel wordt in 1923 geopend als raadhuis na een uitgebreide verbouwing.  Zo komen er kasteelruimten en ramen bij, en wordt de binnenplaats daardoor een stuk kleiner. Een deel van de kasteeltuin is dan verkocht aan textielfabrikant Vlisco. Vanaf 1982 is het kasteel niet langer raadhuis van de stad waar de burgemeester zetelt, maar een museum.

Kasteel in de stad
Kasteel Helmond ligt in hartje stad. Winkelen, eten en drinken, film en theater en festivals. Het centrum van Helmond biedt het allemaal. Door zijn ligging is het kasteel gemakkelijk bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer. Parkeren (betaald) kan op circa 50 meter afstand van het kasteel. Ga je met de trein, stap uit op station Helmond en volg de borden. Het is ongeveer 10 minuten lopen.

Foto van Kasteel Hemond

Het kasteel wordt omgeven door een openbare kasteeltuin met beelden die je gratis kunt bezichtigen. De tuin is dagelijks toegankelijk en grenst aan textielfabriek Vlisco, bekend van de kleurrijke stoffen oftewel Dutch wax die in Afrika ongekend populair is.

Kasteeluitje
Het hele jaar door zijn er in het kasteel allerlei leuke familie- en kinderactiviteiten te doen. Zoals een rondleiding voor erfgoedliefhebbers of een spannende speurtocht in middeleeuwse kleding door de kasteelkelders. Maar ook met Open Monumentenweekend en andere evenementen is het kasteel geopend en is er een speciaal programma voor erfgoedliefhebbers, families en gezinnen.

Dagtrip
Helmond is een middelgrote, groene stad – de vijfde grootste stad van de provincie Noord-Brabant- met meer dan genoeg voorzieningen voor een dagtrip of overnachting. De stad en het kasteel liggen op een steenworp afstand van Eindhoven, hoofdstad van Brainport en Dutch Design, met een internationale luchthaven dichtbij. Maar ook België en Duitsland zijn niet ver weg. Antwerpen, Brussel, Keulen, Aken en Düsseldorf bijvoorbeeld liggen binnen een straal van 150 km van Helmond. Maak er een culturele trip van en combineer je verblijf met een bezoek aan Kasteel Helmond.

Het kasteelverhaal is mede mogelijk gemaakt door VSB Fonds, Mondriaan Fonds, Rabobank Cooperatiefonds, Bouwfonds Cultuurfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds,  J.A. Raymakers & Co BV, stichting SteunWelzijnszorg Helmond, Vereniging van Vrienden en anderen.

 • Walker Evans

  Tentoonstellingen kunsthal

  Jongen met capuchon en meisje bij een weg Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kunsthal Helmond

  Locaties

  Ga naar Kunsthal Helmond