Skip to content

Menu

Museum Helmond

Toegankelijkheid

Museum Helmond wil een toegankelijk museum zijn voor iedereen. Voor bezoekers van alle leeftijden, goed of minder (goed) mobiel. Rekening houden met de diversiteit van onze doelgroepen zit in ons DNA, maar het kan altijd nog beter. Ook wij leren bij! Vandaar dat we in beweging blijven en samen met specifieke kennispartners nieuw beleid ontwikkelen en implementeren binnen onze museumgebouwen.

Heb je een vraag of tip op dit gebied, laat het ons weten via info@museumhelmond.nl.

Onze medewerkers helpen je graag!

Bij het museum zijn er elke dag voldoende medewerkers aanwezig om onze bezoekers te helpen, begeleiden en te informeren. Bijvoorbeeld bij het bedienen van de liften, het openen van deuren en bij de begeleiding in het museum.

 

Tourguide System

Ons museum beschikt sinds kort over een Tourguide System. Met dit draadloze systeem kan de museumgids via de zender spreken en kan de bezoeker de gids door middel van een oor-ontvanger of koptelefoon duidelijk verstaan. Dus ben je slechthorend of heb je snel last van omgevingsgeluiden, geef dit aan bij de baliemedewerker of gids en maak gratis gebruik van het Tourguide System. Dit systeem is mogelijk gemaakt door Kruisvereniging Helmond.

Mobiele balieringleiding

Voor onze bezoekers met een gehoorapparaat, die minder goed horen , is het handig om te weten dat het museum over mobiele ringleiding beschikt aan de balies. Zo zijn onze baliemedewerkers goed te verstaan.

Rolstoellift

Onze museumlocatie Kasteel Helmond is, hoewel eeuwenoud, goed toegankelijk voor bezoekers in een rolstoel (met uitzondering van zware elektrische rolstoelen). Er is een lift (ca. 80 cm breed en 100 cm diep) in het gebouw naar de diverse verdiepingen, en op zaal zijn er zaalliften. Ook is er een speciale rolstoellift beschikbaar waarmee je van het buitenterrein naar binnen kunt. Onze medewerkers helpen je uiteraard hierbij.

Rolstoel lenen

Ben je minder goed ter been, dan kun je een rolstoel lenen bij de museumbalie. Omdat er een beperkt aantal zijn, is het handig om voor je bezoek er een te reserveren via tel. 0492-587716. Hier zijn geen kosten aan verbonden.

Begeleiders rolstoelbezoekers

Begeleid je een bezoeker in een rolstoel, dan heb je gratis toegang tot ons museum.

Parkeerplaats mindervaliden

Ben je minder valide dan kun je bij Kasteel Helmond tijdelijk gratis parkeren op het voorterrein met de vrolijk gekleurde vlaggen. Leg je invalidenkaart goed in het zicht. Ga je de Kunsthal bezoeken? Parkeer dan in de ondergrondse parkeergarage Boscotondo, die zich onder Kunsthal Helmond bevindt. Hier tref je vier parkeerplaatsen voor mindervaliden aan en een lift. Kijk hier voor meer informatie.

Aangepast toilet

Op de beide locaties van ons museum zijn aangepaste toiletten aanwezig.

Hulphonden

Jazeker, in onze gebouwen zijn blindengeleidehonden en hulphonden welkom.

Verschoonruimte

In ons museum is verschoonruimte aanwezig voor baby’s. Dat maakt je bezoek een stuk comfortabeler.

Opvouwbare museumstoeltjes

Tijdens je bezoek kun je opvouwbare museumstoelen lenen. Ze zijn licht, stevig en je kunt ze gebruiken als wandelstok. Ook zijn ze makkelijk uit te klappen als stoeltje. Vraag ze aan bij de balie.

Rondleidingen

In 2021 staan er rondleidingen gepland voor bezoekers met dementie en hun dierbaren. De deelnemers bekijken een klein aantal objecten en gaan hierover met elkaar in gesprek. Museum Helmond heeft hiervoor speciaal getrainde gidsen beschikbaar die deze bezoekers helpen met prikkelende vragen en creatieve opdrachten.

Goed voorbereid van huis

Laat je voorafgaand aan je bezoek aan Museum Helmond goed informeren over de mogelijkheden door onze baliemedewerkers, tel. 0492-587716. Of stuur een e-mail naar info@museumhelmond.nl.

Digitale toegankelijkheid

Raadpleeg je onze website, dan wil je natuurlijk alle informatie gemakkelijk vinden, gebruiken en bekijken. Daarom werken we  zoveel mogelijk volgens de wettelijke toegankelijkheidscriteria. Denk daarbij bijvoorbeeld aan taalniveau, kleurgebruik en het bedienen van de site via het toetsenbord. Op dit moment voldoet onze website gedeeltelijk aan de richtlijnen van de WCAG 2.1 niveau A en AA. In 2021 is ons streven dat onze website volledig digitaal toegankelijk wordt. Dit conform het beleid van de gemeente Helmond, waarvan het museum formeel een afdeling is.

Lees meer over onze toegankelijkheidsverklaring. En hier kun je het toetsingsrapport inzien.