Skip to content

Menu

Club Zien finale en nieuwe aanwinsten

 • 1 oktober 2024
 • 30 maart 2025
 • Kunsthal Helmond

Club Zien finale en nieuwe aanwinsten

Kunsttentoonstelling door VMBO'ers

En toen was het feest! Om te vieren dat ons museum deelnam aan de pilot van het VMBO project Club Zien, samen met Het Noordbrabants Museum, Designmuseum Den Bosch, Van Abbemuseum en Stedelijk Museum Breda, organiseren we samen met leerlingen een tentoonstelling in de Kunsthal. We tonen ook nieuwe aanwinsten van ons museum die mede mogelijk zijn gemaakt door onze Vrienden van Museum Helmond. Zo kun je in ieder geval voor het eerst de installatie ‘Black Rock Soft Storm’, een sleutelwerk in het oeuvre van Bob Demper gaan zien.

Kunst bekijken

In de tentoonstelling die we samen met leerlingen van het VMBO gaan maken, is kunst te zien uit onze collectie Modern en Hedendaags. Deze bestaat uit internationale beeldende kunst geïnspireerd door de populaire beeldcultuur (media, strip, televisie, film, mode, reclame, internet, games of straatcultuur) en door de alledaagse leefomgeving.

De keuze van de leerlingen

Hoe de tentoonstelling er precies uit gaat zien? Dat blijft nog even een verrassing. Wel kan educator en projectleider van de tentoonstelling bij Museum Helmond, Annette Wilde, er alvast dit over vertellen: “Zo’n 25-30 VMBO-leerlingen uit leerjaar 3 maken in het kader van het vak CKV  met de nieuwe aanwinsten en een aantal thema’s als basis, een keuze uit onze kunstcollectie Modern en Hedendaags. Vervolgens stellen we de geselecteerde werken tentoon in de benedenzaal van de Kunsthal, de Roef Meelkerzaal.”

Doe- en meedenktentoonstelling

En daar houdt het niet bij op want de leerlingen worden ook betrokken bij het inrichten van de tentoonstelling. “Denk bijvoorbeeld aan het maken van de tentoonstellingsteksten, kleurkeuzes van de wanden, de indeling van de kunstwerken op zaal en het daadwerkelijk plaatsen van de kunstwerken”, vertelt Annette. In november de maand waarin de vijf partnermusea de afsluiting van de pilotperiode vieren, wordt de tentoonstelling feestelijk geopend. Vanaf 1 oktober is de tentoonstelling onderwerp voor de Club Zien-programma’s.

 • No more heroes

  Tentoonstellingen kunsthal

  Bekijk de tentoonstelling Te zien
 • Ontdek de collectie

  Collectie Museum Helmond

  Toon de collectie
 • Kasteel Helmond

  Locaties

  Ga naar Kasteel Helmond