van Helmond
Vier generaties lang was Kasteel Helmond het domein van de familie Wesselman van Helmond. Deze familie heeft in de eeuwen veel betekend voor het kasteel en voor de stad Helmond, bijvoorbeeld in economisch opzicht. Zo waren zij onder andere verantwoordelijk voor het laten aanleggen van de Zuid-Willemsvaart, een slim besluit: een kanaal naast je kasteel. Hoe mooi is het om de verdiensten van deze familie te eren met een tentoonstelling, waarin we inzoomen op het leven van de dochter van de laatste kasteelheer: jonkvrouw Emelie Wesselman van Helmond (1895 – 1987).
De tentoonstelling is te zien van 19 december 2021 tot en met 30 oktober 2022 in Kasteel Helmond.
Jonkvrouw Emelie Wesselman van Helmond bracht haar jonge jaren en jeugd door op het kasteel. Hoe was het om als jong meisje al spelend het kasteel te verkennen? En, hoe zag het leven van Emelie als jonge dame eruit? Hoewel de maatschappij er 100 jaar geleden heel anders uitzag dan nu zijn er ook verrassende overeenkomsten. Zo groeide Emelie (Emilia voor familie en vrienden) op tot een zelfbewuste en moderne vrouw.
Een jonge vrouw die autoreed en vrijwilligerswerk verrichtte voor vereniging Tesselschade, een non-profitorganisatie die bemiddelde voor werkzoekende beschaafde vrouwen. Emelie was een van de bemiddelaars en gaf voorlichting over de mogelijkheden voor beroepsopleidingen.
De jonge freule op haar fiets voor het kasteel, 1900
De schenking Earp
In 2018 schonk Mark Luis Earp, kleinzoon van Emelie, diverse persoonlijke bezittingen en fotoalbums van zijn grootmoeder en haar familie aan het museum. In de tentoonstelling tonen we niet alleen de onderzoeksresultaten naar deze geschonken objecten, maar vooral het dagelijkse leven op Kasteel Helmond ruim een eeuw geleden. Zo was Emelie leerling op de Wilhelminaschool in Helmond en ook op de Rijks-HBS, nu beter bekend als het Jan van Brabant College.
In dit artikel lees je meer over de schenking van Earp aan het museum.
In de tentoonstelling schetsen we het leven van Emelie aan de hand van origineel beeldmateriaal en objecten die van haar en haar familie zijn geweest. Zo zijn er de familiealbums, het dagboek van haar moeder, het schoolrapport, het kwartet en verschillende kinderboeken. Het schriftje waarin Emelie als 13-jarig meisje een opstel schrijft over haar eerste bal op Kasteel Helmond zet voor ons als toeschouwer de deur open naar de wereld van toen.
Iedere zondagmiddag tussen 13-16 uur in de periode van de tentoonstelling is een kasteelgids aanwezig om meer informatie over de kasteelbewoners en de expositie te geven. Laat je informeren en stel je vraag, leuk en leerzaam!
De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door onder andere Mondriaan Fonds, Wesselman Accountants/Adviseurs en diverse particuliere bruikleengevers.
Tentoonstellingen kunsthal
Collectie Museum Helmond
Locaties