Skip to content

Menu

Kasteel Helmond

Cultureel Drieluik ‘Reizen’

Op zondagmiddag 29 september van 14.00 tot 16.00 uur staat in Kasteel Helmond een bijzondere presentatie op het programma: het Cultureel Drieluik ‘Reizen’ waar beeldende kunst, poëzie en muziek samenkomen. Het Cultureel Drieluik organiseren we in samenwerking met Volksuniversiteit Helmond.

 

In acht combinaties van een kunstwerk, gedicht en muziekfragment belichten we steeds een ander aspect: van het thema ‘reizen’ en van ‘één zijn met de natuur’ tot massatoerisme en ‘de levensreis’. Een voorbeeld van zo’n drieluikje is het kunstwerk Boerenlandschap van Jemmy van Hoboken uit 1925 met het gedicht Reisbrief van Bergman aangevuld met de Sonate voor viool en piano no 2 – In de stal van Charles Ives uit 1940.

Boerenlandschap van Jemmy van Hoboken uit 1925

Boerenlandschap van Jemmy van Hoboken uit 1925

De sprekers

Tijdens dit evenement delen Marja Reitsma, Bram Noot en Joop de Weger hun passie graag met anderen. Al 20 jaar verzorgen zij Culturele Drieluiken, waarin ze thema’s vanuit de beeldende kunst, literatuur en klassieke muziek belichten.

Marja Reitsma was tot 2020 werkzaam voor de educatieve dienst bij het Van Abbemuseum in Eindhoven. Zij verzorgt nog altijd in Boxtel en elders cursussen en lezingen over kunstbeschouwing.

Bram Noot is Neerlandicus. Naast lezingen over literaire onderwerpen geeft hij leiding aan een  leeskring en is al diverse jaren docent van de cursus Literatuur bij de Volksuniversiteit Helmond.

Joop de Weger heeft onder andere bij de Volksuniversiteit Helmond lesgegeven over klassieke muziek. Momenteel doet  hij dit bij het Vrouwengilde in Boxtel.

Reserveer je kaartje

Een kaartje voor het Cultureel Drieluik kun je online kopen via deze pagina (knop Koop je kaartje), voor €7,50 per persoon. Dit is inclusief een kop koffie/thee bij binnenkomst. Wil je van tevoren graag ook nog het museum bezoeken, dan kun je op de dag zelf een kaartje kopen aan de balie van het museum. Ben je in het bezit van een Museumkaart en of VriendenLoterij VIP-KAART dan heb je gratis toegang tot Museum Helmond.