Skip to content

Menu

Museum Helmond

Over Museum Helmond

Museum Helmond bedrijft cultureel ondernemerschap. Formeel is het een afdeling van Gemeente Helmond, en onderhoudt het korte lijnen met het gemeentebestuur en de politiek.

Toch staat pragmatisch handelen altijd voorop. Als cultureel ondernemer vervult het museum een belangrijke, educatieve rol in de kunsten en binnen het cultureel erfgoed. In de stad, regio/provincie en het (buur)land streeft het museum ernaar met zijn eigenzinnige en unieke karakter een herkenbare positie in te nemen in de vrijetijdsmarkt.

Om zijn ambities te bereiken is er een sterke bereidheid om samen te werken met andere (culturele) partijen. Zodat niet alleen het museum zichtbaarder wordt maar ook de stad Helmond waarin het een centrale positie inneemt.

Werken bij Museum Helmond

Wil je werken bij Museum Helmond? Kijk dan of er vacatures zijn die jou aanspreken. Kom je bij ons werken dan bieden we jou onder andere een prachtige en unieke werkplek in de grootste, vierkante waterburcht van Nederland: Kasteel Helmond. Museum Helmond bestaat uit een enthousiast team van medewerkers die zich bezighouden met de diverse takken van sport zoals marketing en communicatie, registratie, activiteiten & educatie. Ook werken er meerdere curatoren en technisch en ondersteunend personeel (ca. 27 medewerkers). Het team wordt aangevuld door een groep van betrokken vrijwilligers. Alle werkzaamheden vinden plaats onder verantwoordelijkheid van de directeur.

Topkasteel

Museum Helmond heeft twee locaties, Kasteel Helmond en Kunsthal Helmond, en maakt formeel onderdeel uit van Gemeente Helmond. Het museum  geniet ruime bekendheid in de stad en de regio en streeft daarnaast naar een grotere landelijke bekendheid voor zijn tentoonstellingen- en activiteitenprogramma. Het kasteel is een Topkasteel, dat betekent dat het voldoet aan een kwaliteitskeurmerk waar ook bekende kastelen als Slot Loevestein, Muiderslot en Kasteel Hoensbroek aan voldoen. Het kasteel vertelt zijn eigen unieke kasteelverhaal en staat al bijna 700 jaar lang in het centrum van Helmond. Dit stadskasteel dat gemakkelijk bereikbaar is met de auto en het openbaar vervoer (en de fiets) is de grootste waterburcht van Nederland.

De Kunsthal

Van het kasteel is het circa 3 minuten lopen naar Kunsthal Helmond. De moderne kunsthal aan het F.J. van Thielpark 7 is een bijzonder ontwerp van de Italiaanse architect Adolfo Natalini en maakt onderdeel uit van het Boscotondocomplex. Tijdelijke kunst- en fotografietentoonstellingen met wisselende onderwerpen staan centraal in dit moderne gebouw. De thema’s hebben meestal een relatie met de museumcollecties Mens en Werk en Moderne en Hedendaagse kunst, zijn verrassend en gevarieerd en altijd verbonden met kunst, fotografie en de mens erachter.

Evenementen

Naast tentoonstellingen organiseert het museum diverse activiteiten zoals rondleidingen, kinderactiviteiten, lezingen en open dagen. Daarnaast worden met name de kasteelzalen verhuurt voor onder andere huwelijken, symposia, studiedagen en andere groepsbijeenkomsten. Het museum organiseert dergelijke activiteiten vanuit de wens cultureel ondernemend te zijn. Het museum beschikt verder over een Kasteelcafé waar je sfeervol kan lunchen of iets drinken en twee museumwinkels.

 

 • Team Museum Helmond

  Bij Museum Helmond werken professionals en vrijwilligers in alle leeftijden.

  Het team

 • Beleid, missie en visie

  Museum Helmond bedenkt en handelt in het teken van zijn missie & visie statement.

  Benieuwd?

 • Vrienden

  Ontmoet de Vrienden van Museum Helmond. Ook meedoen met speciale museumacties?

  Lees meer

 • Contact

  Kunsthal Helmond
  F. J. van Thielpark 7, 5707 BX Helmond
  info@museumhelmond.nl, tel: 0492-587716

  Kasteel Helmond
  Kasteelplein 1, 5701 PP Helmond
  info@museumhelmond.nl, tel: 0492-587716

 • Dagje Helmond

  Combineer een dagje uit naar Museum Helmond met een bezoek aan de stad.

  Lees verder